GARJE

KAJ SO GARJE?
Garje so nalezljiva bolezen , ki jo povzroča majhna pršica , imenovana SRBEC. Samica skoplje v vrhnji plasti kože rove v katere odlaga jajčeca in iztrebke ;pri tem povzroča srbež, ki je izrazit predvsem ponoči. Ravno nočni srbež pa je prvi pomembni znak, ki nam vzbuja sum na garje. Srbec napada predvsem tista mesta, kjer je koža tenka in mehka, redno pa se izogne koži hrbta in glave. Pri dojenčkih in majhnih otrocih pa je lahko prizadeta vsa koža, celo obraz,dlani in podplati.


NAčOIN OKUŽBE:
Okužimo se predvsem neposredno s telesnim stikom, redkeje posredno z uporabo perila ali posteljne obloge. Garje se rado naglo širijo, zlasti med člani družine, kakor tudi v vrtcih, šolah, internatih, ....


ZDRAVLJENJE:
V rabi so razna zdravila v obliki mazil ali tekočin. Pomniti pa velja,da je za uspešno zdravljenje garij potreben predvsem pravilni postopek. Zdravljenje praviloma traja tri dni.


PRVI DAN
•    A/ bolnik se okopa z milom v vroči vodi in se
•    B/ z vtiranjem namaže s predpisanim mazilom vso kožo razen glave
•    C/ obleče sveže perilo in zamenja posteljnino


DRUGI IN TREJI IN čOETRTI DAN se ponovno namaže vendar brez predhodnega kopanja


PETI DAN se okoplje ter ponovno preobleče sveže perilo in posteljnino


Vedeti moramo,da lahko koža še nekaj dni po zdravljenju srbi. K temu prispevajo tudi zdravila proti garjam, ki rada dražijo. čOe po enem tednu srbenje ne mine, naj o mor3ebitnem ponovnem zdravljenju odloča zdravnik. Zlasti natančno pa se moramo držati zdravnikovih navodil pri zdravljenju dojenčkov, malih otrok in nosečnic.


PREPREčOEVANJE PONOVNIH OKUŽB IN ŠIRJENJE GARIJ! čOe se hočemo izogniti ponovnim okužbam je nujno:
•  da perilo in posteljnino prekuhamo, obleke, odeje in podobno pa zlikamo z vročim likalnikom. Srbec pogine tudi, če omejene predmete vsaj 14 dni zračimo
•  da istočasno zdravimo vse obolele v družini
•  da vzdržujemo osebno čistočo in snago v stanovanju
•  1 krat premažemo vse osebe (tudi zdravo kožo) ki so bile v stiku z bolnikom.

Produkcija PLAN e d.o.o. © 2008 Ambulanta Košir - Vse pravice pridržane!